A VIAPLANTRÓL

A VIAPLANT© egy szabadalmaztatott növényi összetételű kreatív anyag a belsőépítészet, a bútor-, és divatipar számára.  Legnagyobb inspirációnk a természet határtalan sokszínűsége. Hiszünk abban, hogy  lenyűgöző szépségét és hangulatát át lehet vinni belső tereinkbe, mindennapjaink tárgykultúrájába.

ÚJRATERVEZETT
A természet kézjegye és a mérnöki tervezés

 

A  városi zöldfelületek fenntartása során keletkezett növényi részek hasznosítását újragondoltuk. Az őszi lombleveleken és a lenyírt fűszálakon túl az agresszívan terjedő invazív fajokban – mint például a kanadai aranyvessző vagy a parlagfű – is megláttuk a szépséget és a lehetőséget. Olyan növényi részeket alkalmazunk, amelyeknek a megújulási ideje egy év, vagy annál rövidebb, ami a környezeti terhelés minimalizálása szempontjából kulcsfontosságú. Mindemellett fontos számunkra, hogy a Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak, és a teljes munkafolyamat Magyarországon történik.

 

LÁTVÁNY, ÉLMÉNY, HANGULAT
Nem „olyan mintha”, hanem „az ami”

 

Nem imitálja a természetet, hanem azonos azzal, valóságos növényekkel, színben és részletekben gazdag látványt teremt. A Viaplant átvilágítva pedig lenyűgöző hangulatot áraszt.

 

IDŐTÁLLÓ
Mindig stílusos

 

A tartós anyagoknak, a természet esztétikájának köszönhetően a Viaplant nem a múló trendeket követi, választása hosszú távra szól.

 

SZEMÉLYESSÉG
Az anyag második rétege, a történet

 

Burkolat, használati tárgy, lámpa vagy bútor – de nem mindegy, hogy a növény honnan származik, mi annak a története? Egy 500 éves hársfa levele, egy híres focistadion gyepe, vagy egy menyasszonyi csokor újrahasznosítása. Hagyomány és örökség, ami hozzánk kötődik

CALAM POA

 

A nádtippan virágzata a nyári mezőt idézi. A panel kontrasztos, absztrakt mintázata Hantai Simon festészetét juttatja eszünkbe. Az izgalmas rajzolat átvilágítva még inkább érvényesül.

CALAM TRITICUM

 

A nádtippan szalma háttérrel barátságos homogén tónust jelenít meg, átvilágítva azonban még látványosabban rajzolódik ki izgalmas formavilága.

ELEAGNA

 

A szürke és a zöld kombinációja. Az ezüstfa levelének színe és fonákja eltérő színezetű, ez adja az eleagna burkolat izgalmas mintázatát.

PHRAGMIT

 

A nád terebélyes bugavirágzata szalma háttérrel áramló mintát, mozgalmas képet ad. Puha textúra, aranysárga-barna árnyalat jellemzi, mely kiválóan átvilágítható típus.

POA NATUR

 

A poa natur egy fűféléket tartalmazó panel, amely a különleges szárítási eljárásnak köszönhetően megtartja természetes zöld színét.

SOLIDAGO

 

Az aranyvessző virágából készülő burkolat élénksárga színével hívja fel magára a figyelmet. Zöld vagy barna háttér előtt jól érvényesül karakteres virágzata.

FOLI RUBRUM

 

Az élénk piros őszi levelek izgalmas látványa vidám hangulatot teremt, átvilágítva pedig izzó parázsra emlékeztet.

FOLI FLAVI

 

Az őszi erdő egyik legdominánsabb színét jeleníti meg a sárga lomblevelekből készült foli flavi panel.

FOLI BRUN

 

A foli brun panel változatos levélszínei az érett erdei talaj, és az ősz hangulatát idézik.

GRAMINA MIX

 

A festett szénában végtelen lehetőség van. A természet játékossága ötvöződik a művészettel, a textúrák és színkombinációk pedig bármely otthon enteriőrjét gazdagíthatják.

ROSA

 

A rózsákat évezredek óta ültetik és nemesítik díszítő értékük miatt. Átvilágítva ugyanolyan misztikus hangulatot teremtenek, mint a köré szőtt történetek.

TRITICUM

 

A triticum száraz szalma természetes, meleg tónusát adja vissza, kaszálók érzetét idézve. Átvilágítva meglepően karakteres képet ad.

méretek
2100 x 1100 x 3-4 mm

 

súly
~3,8 kg/m2

 

vízállóság
vízálló, vízlepergető; nedves környezetben vágott élek élzárása szükséges

 

tűzállóság
MSZ EN ISO 11925-2:2011 szabvány szerinti vizsgálat eredménye alapján
az MSZ EN 13501-1:2007+A1:2010 szabvány szerint sorolták „E” tűzállósági kategóriába.

 

UV állósság
UV álló, egyhe fakulás lehetséges

 

szabás
asztalosipari és gyémántporos szerszámokkal

 

rögzítéstechnika
ragasztás, keretezés, klipszes rögzítés

ABSZTRAKCIÓ

 

A Viaplant anyag valódi növények felhasználásával készül.  A borostyánhoz hasonlóan időkapszulába zárja a természet művészeti teljesítményét. Megőrzi a növények részleteit, színeit és textúráját, amelyek minden egyes darab esetében egyedi és utánozhatatlan mintázatot alkotnak.

A boldogító „igen” megőrzése

FILOZÓFIA

 

A Viaplant munkáját alapvetően határozza meg az a gondolat, hogy a minket körülvevő tárgyaink rendelkezzenek egy olyan hozzáadott értékkel, ami miatt számunkra igazán fontosak, szerethetőek és emlékezetesek lesznek.
Az alkotómunka során ehhez ember és természet viszonyára alapozunk, azokra a mondanivalókra, amit ez a kapcsolódás magában hordozhat.

Hedron Play fű asztali lámpa

TÁRGYALKOTÁS

 

Az anyag második rétege a növény származási helye. A Viaplant tárgyalkotásának eredménye ezért nem csupán egy lámpa vagy bútor – hanem történet, üzenet, emlék. A Viaplantban megőrzött növény mesélhet történelmi múltról,  egy város és a benne élők mindennapjairól, vagy hozzánk kötődő személyes történetekről.

Maison & Objet, Párizs 2020

 

2020-ban újabb mérföldkőhöz ért a Viaplant. Január 17-én kezdetét vette a párizsi Salon Maison et Objet, a világ egyik legjelentősebb interior design kiállítása. Nagy öröm számunkra és megtiszteltetés, hogy idén a Viaplant is helyet kapott ezen a nagyszabású eseményen, ahol a szakma nagyjai is láthatnak bennünket. Köszönet jár ezért a Hungarian Fashion and Design Agency-nek, akik megnyitották előttünk a világ kapuit.

London Design Fair, 2019

 

2019 szeptembere a Viaplantnak egy hatalmas mérföldkő és kihívás is volt egyben. Egyszerre két kiállításon is találkozhattatok velünk. Az előző évekhez hűen jelen voltunk a S/ALON Budapest Lakástrend kiállításon és idén először lehetőségünk adódott bemutatkozni a nemzetközi porondon is a London Design Fair eseményen.

S/ALON Budapest, 2019

 

Rendkívüli élményben volt részünk a 2019-es S/ALON Budapest kiállításon. Köszönjük a kiállítás látogatóinak az érdeklődést, a gratulációkat és a biztató szavakat. Külön köszönet a S/ALON BUDAPEST és Hungarian Fashion and Design Agency-nek a szervezésért,  a Sixay Furniturenek és a Hunik Designnak a bútorokért amik szebbé tették standunkat. Örülünk, hogy a lámpáink a Biofília standot is díszíthették, amit Terpák Mónika Enteriőrtervező álmodott meg. 

Szervező: MosBuild 2019
Díj: közönségdíj
Kategória: falburkoló anyagok

Szervező: MosBuild 2020
Díj: közönségdíj
Kategória: fény-és elektrotechnika

Szervező: MosBuild 2020
Díj: szakmai zsűri díja
Kategória: fény-és elektrotechnika